5 Tips om je organisatie wendbaarder te maken.

door | 25 nov 2018 | Blogs

Zou je willen dat je organisatie wendbaarder is? Zie je dat concurrenten je links en rechts inhalen of dat jouw klanten gewoon meer van je verwachten dan je op dit moment levert? Lees hoe je dat kunt bereiken.

 

Wendbaarheid (Agility) is nodig om in de markt te blijven. De urgentie is er. Maar wat als je dat als dat als eerst/enige inziet binnen je organisatie? Veranderen is teamwork! Elkaar versterken en als team de wereld veroveren. Waar moet je beginnen en wie moet je erbij betrekken?

  1. Doe vooral niet alles tegelijk en gebruik wat er wel werkt. Je organisatie bevat veel ervaring en het is handig om dat in te zetten voor deze verandering. Tenslotte ben je succesvol geweest. Dan heb je veel goed gedaan! Ga dus op zoek naar alles wat goed werkt, waardeer de mensen in de organisatie en gebruik hun ervaring.

Daarnaast zijn er ook veranderingen nodig en dat zal iedereen voelen in het werk.

  1. Creëer een team van voortrekkers uit je organisatie. Versterk dit team met mensen die zo’n verandering al eens eerder hebben gedaan. Zij kunnen je helpen vooruit te komen door het concreet maken van jullie gezamenlijke visie, het onderzoeken van kansen en mogelijke belemmeringen en het helpen reflecteren zodat je snel leert.
  2. Ervaar het zelf! Dit is dé gelegenheid om aan den lijve te ervaren wat Agile werken (Agility) is. Door dit zelf te ondergaan, ervaar je wat het betekent voor de mensen in je organisatie en je klanten. Kleine stapjes, continu leren en blijven accelereren. Dit is een ongoing proces.

Raak je al geïnspireerd? Samen gaan we op zoek naar een mooi begin.

  1. Neem één onderwerp dat waardevol is voor de organisatie en klein genoeg om met je startgroepje aan te kunnen. Dat zou een groep mensen, systemen en processen kunnen zijn die dwars door je huidige organisatie heen loopt. Maar wel overzichtelijk genoeg om gezamenlijk aan te pakken. Vervolgens gaan we met elkaar deze reis te maken.
  2. Maar het zo zichtbaar mogelijk, want zichtbare resultaten geven energie en zorgen voor inspiratie. Telkens kijk je weer waar je een zetje moet geven om de flow erin te houden. Dat inspireert weer anderen om mee te doen met deze verandering. Gewoon omdat het gaaf is en je laat zien dat het werkt.
  3. Begin vandaag nog en neem de eerste stap!

Meer weten? Neem gewoon even contact op!

Dit artikel verscheen ook op LinkedIn.