Aandacht brengt de wereld tot bloei

door | 03 mei 2016 | Blogs

Wat een hartverwarmende reacties kreeg ik afgelopen maand op mijn eerste nieuwsbrief. Direct na versturen kwamen de eerste reacties al binnen: felicitaties met de start van mijn bedrijf Movatie, succeswensen, complimenten etc. Mooi om te zien wat dat proces bij jezelf doet. Want ook bij mij werkt aandacht natuurlijk gewoon. Het lijkt wel of je wat langer en wat lichter wordt. Gesprekken gaan gemakkelijker en eventuele beperkende gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon: je kunt de hele wereld aan. Hartstikke bedankt daarvoor!

Het mooie is ook dat je er nooit op uitgekeken raakt.

In de basis gaat het om aandacht geven aan dat wat er is. Dat begint gewoon met nieuwsgierig zijn. Dan blijkt er soms veel meer te zijn! In de training die ik nu volg over Appreciative Inquiry bij Wick van der Vaarts Instituut voor Interventiekunde zijn we hier volop mee bezig. Dan merk je weer dat ieder mens vol zit met ontzettend mooie verhalen. De hulp van een ander helpt je om te realiseren hoe uniek die verhalen zijn. Jijzelf loopt er tenslotte al een groot deel van je leven mee rond. Voor jou is het gewoon geworden. De aandacht van een ander helpt jou te realiseren wat je kunt en hoe je je ervaring verder kunt inzetten. Tenminste, zo werkt het bij mij. Bij jou ook?

Zo kwam ik afgelopen maand in gesprek met Ton Jacobs en Marja van Solkema. Zij vertelden mij dat zij onlangs de Scrumcoachschool hebben opgericht met als doel om gecertificeerde Scrum Masters te helpen vorm te geven aan hun coachrol. Het boekje Scrumwegwijzer van Gunther Verheyen, hét boek waar je alles over de basis van Scrum in terugvindt, laat mooi zien welke handvatten Scrum geeft en welke vrijheden je hebt om die te gebruiken. Het gaat uiteindelijk om de mensen en hoe het team tot bloei komt om fantastische resultaten te halen. Aandacht geven aan alles wat er is aan gedachten en ideeën, zodat er inzicht ontstaat in de mogelijkheden die het team heeft. Het team kan zo zelfsturend worden en met elkaar oplossingen vinden en kansen creëren die verder gaan dan ieder voor zich had kunnen bedenken. Dit creëren maakt de échte Scrum Master. Ik raak er zelf enthousiast van, weer een stukje wereld dat tot bloei kan komen.