Dromen worden werkelijkheid

door | 22 dec 2016 | Blogs

Zoals je aan het begin van het jaar vooruitkijkt op het komende jaar, kijk je aan het einde van het jaar terug.

Mijn eerste blog dit jaar ging over dromen. Ik stond aan het begin van een spannend jaar: als ZZP-er op eigen benen staan en die bedrijven wil helpen om hun dromen te realiseren. Daarvoor had ik een mooi doelenplan opgesteld, dat nu nog steeds groot op mijn prikbord hangt. En gelukkig: het dashboard is vooral groen!

Ik had voor mijzelf drie richtlijnen opgesteld, die kwamen voort uit eerdere ervaringen. Gedrag waarvan ik gemerkt had dat het mij geholpen had en dus moet vasthouden, en gedrag waaraan ik aandacht moet besteden om het te verbeteren. Deze richtlijnen waren:

  1. maak een planning en zorg via time-boxing dat het binnen een vastgestelde tijd afkomt
  2. maak je eigen keuze en houd je daaraan
  3. bel gewoon

Lees verder om te zien hoe deze richtlijnen mij geholpen hebben.

Planning en time-boxing:

Als de werkstructuur om je heen wegvalt, moet je ervoor zorgen dat je je eigen structuur op zet. Nou is structuren modelleren wel iets voor mij. Door dag- en weekplannen maken voor bijvoorbeeld de zoektocht naar opdrachten, het schrijven van blogs en het opstellen van mijn bedrijfsplan, maakte ik ruimte dat ik eraan toe kwam. Maar het zorgde ook dat ik op tijd stopte.

Maak je eigen keuze en houd je daaraan

Dit jaar heb ik met heel veel mensen gesproken. Dat heeft me enorm geholpen om een beeld te krijgen wat ik wilde gaan doen. Soms zorgde het er ook voor dat dat ik door de adviezen het bos niet meer kon zien. Nu wordt van mij nog weleens gezegd dat ik eigenwijs ben. Dus ik luister graag naar alle adviezen, laat ze op mij inwerken en maak vervolgens mijn eigen keuze.

Bel gewoon

De simpelste en misschien wel de sterkste van de drie richtlijnen van dit jaar. Niet alleen voor mij, als ik naar mijn mailbox kijk. Heb je ook weleens te neiging om alles via e-mail, appjes etc. te doen? Terwijl een gewoon gesprek zo veel leuker is. Dus keek ik soms even naar mijn prikbord, schoof de computer terzijde en pakte mijn telefoon.

In de lente zorgde dit al voor mooie contacten met de ScrumCoachSchool, waarin we de diepere lagen van het Agile werken opzoeken die tot mooie workshops leiden die je echt moet gaan volgen.

Vervolgens startte ik deze zomer met een fantastische opdracht bij Tele2. Natuurlijk via een van die leuke gesprekken. Een opdracht waar ik de verbinding leg tussen de business en techniek, waar ik (Scaled) Agile werken met Appreciative Inquiry combineer, en, als extraatje, een internationaal werkveld waarbij ik te maken heb met verschillende (werk)culturen.

Ik had aan het begin van het jaar niet durven dromen om zoveel fijne mensen te ontmoeten, zulke mooie gesprekken te voeren en zulke leuke opdrachten te doen. Dit smaakt naar meer! En laat mij nou in de waan dat het door die fantastische richtlijnen kwam, terwijl het natuurlijk gewoon puur geluk was.

Ik wens je een 2017 met veel succes en veel geluk!