Gewoon doen!

door | 26 feb 2016 | Blogs

Vooruit kijken en veranderen is iets waar we continu mee bezig zijn. Maar veranderen is méér dan alleen vooruit kijken en is lang niet altijd gemakkelijk. Véronique van Dillen van De Zwerm Groep beschreef dat deze week heel mooi in haar blog (http://www.dezwermgroep.nl/2016/02/verlangen-naar-vernieuwing-weg-met-die-weerstand-in-4-stappen.html).

Zij brengt de stappen naar veranderingen en alles wat je tegenhoudt om dat te gaan doen, terug naar 4 stappen. Daarbij vielen mij stap 1 en 4 het meest op. Stap 4 omdat deze zo lekker to-the-point is: ‘gewoon doen’. Als je je besluit hebt gemaakt, moet je gewoon aan de slag.

En stap 1 was minstens zo intrigerend: ‘schoon schip maken!’ Neem afscheid van het verleden en zet er een punt achter. Dat gaat op voor individuen, maar ook voor teams en organisaties. Als je gaat veranderen neem je afscheid van de huidige situatie en ga je naar een nieuwe situatie. Dat wil niet zeggen dat je geen elementen meeneemt uit het verleden, maar wel dat je je ervan bewust bent dat het nooit meer wordt zoals het was.

Hoe belangrijk dit ook in organisaties is, kun je herkennen bij fusies en overnames. Zo’n traject wordt gestart om samen een betere toekomst te maken. Dus alle focus is op de toekomst gericht en dat is logisch. Maar als je geen afscheid neemt van het verleden, blijft je dat achtervolgen. Hoeveel bedrijven zijn er niet waar je alle oude organisaties waaruit het bedrijf is opgebouwd nog herkent? Waar iedereen precies weet wie waar vandaan komt. Dat er scheidslijnen zijn, soms zelfs binnen afdelingen, waar een wij-zij-gevoel heerst. Door bewust afscheid te nemen van het verleden en met een bewuste stap van de oude naar de nieuwe situatie over te gaan, kan er een nieuw ‘wij’ ontstaan.

Dat afscheid is als opruimen. Daarbij spelen de emoties een belangrijke rol. Treuren dat je sommige dingen niet meer gaat tegenkomen, dankbaar zijn voor wat de oude situatie heeft gebracht, maar ook blij dat je van sommige dingen af bent. En na het opruimen kijk je met een gelukkige blik om je heen en kun je vol goede moed met het nieuwe gaan beginnen.

Nu ikzelf in zo’n grote verandering van werksituatie zit, ben ik me daar nog meer van bewust. Alles nog even doorgekeken, je gedachten glijden soms even weg naar mooie en minder mooie momenten in het verleden, maar dan stop je het resoluut in een grote doos. Het nieuwe leven als zelfstandig interim manager en teamcoach staat voor de deur. De afgelopen periode heb ik veel tijd gestoken in stap 2 en 3. Goed voorbereid, met een fijne rugzak en hopelijk snel met de eerste mooie opdracht! Gewoon doen!