Meten maakt nieuwsgierig

door | 21 aug 2017 | Blogs

KPIs en ik hebben een haat-/liefde-relatie. Enerzijds vind ik structureren en meten leuk en interessant. Anderzijds kunnen KPIs iets stars en inflexibels hebben en ik geloof juist in Agile-werken. Hoe kun je die twee combineren? Simon Sinek’s ‘Start with Why’ gaat ook hier op. Waarom wil je iets meten? Naar welk inzicht ben je op zoek? Daarom 3 tips hoe KPIs ook in een Agile-werkomgeving veel kunnen bijdragen:

 

  1. KPIs vragen om vragen. Hoe is dit effect tot stand gekomen? Welke andere effecten heeft dit tot gevolg? Wat zegt dit over ons? Wat zouden we kunnen doen om dit te versterken of te verzwakken? Welke andere effecten zouden deze maatregelen nog meer kunnen hebben? Daarmee kunnen ze een grote inspiratiebron zijn voor je retrospective.
  2. Zorg dat er een balans is van ‘tegenstrijdige’ KPIs. Denk bijvoorbeeld aan KPIs waarin korte-termijn- en lange-termijneffecten worden gemeten, ‘harde’ en ‘zachte’ factoren, etc.
  3. Maak je KPIs Agile. Heb je van een KPI geleerd wat je wilde leren en wordt de meetinspanning groter dan de waarde die het oplevert? Dan wordt het tijd om je gezichtspunt te veranderen en op zoek te gaan hoe je je waarde anders kunt vergroten.

Hoe zijn jouw ervaringen met KPIs?

Deze blog verscheen eerder als bericht op LinkedIn