Op zoek naar nieuwe vormen van online samenwerken

door | 30 okt 2020 | Blogs

En toch zou je zo graag weer eens met de collega’s voor een whiteboard staan en een lastig technisch probleem uit te werken. Dat gaat nu zelfs op kantoor niet als je daar al naartoe mag. Want hoe doe je dat met 1,5 meter tussenafstand van elkaar? Dus toch maar weer online. Gelukkig zijn er een aantal tools die daarbij enorm helpen.

Om elkaar te spreken en te zien gebruik je natuurlijk MSTeams, Zoom, Webex of iets één van de vele andere mogelijkheden. En dat whiteboard? Ook dat kan tegenwoordig. In de sessies die ik met InnSpire doe, maak ik altijd gebruik van MIRO (zie www.miro.com). Voor mij komt dit het dichtst bij het gevoel dat we samen voor een whiteboard staan. Of zelfs samen op de vloer. Want ook dat kan met zo’n virtual whiteboard zoals werkvormen waarin je positie inneemt in de ruimte ten opzichte van je collega’s: je plakt een foto van jezelf op het bord en ineens sta je daar. Kijk maar eens wat er met je gebeurt als iemand jouw fotootje verplaatst. Je voelt bijna fysiek die hand op je hoofd.

Daarnaast doen we natuurlijk alle mogelijk brainstormvormen, procesplaten tekenen, to-do- of status-lijstjes bijhouden. Ga in gedachten maar weer eens terug naar kantoor en kijk wat daar op de wanden hangt. Alles wat daar hangt, kun je ook online maken. Geloof je het niet? Beschrijf in een berichtje de situatie, ik ga de uitdaging aan!

Soms heb je er wat hulp bij nodig om dat voor elkaar te krijgen. Die hulp geef ik graag. Aan het begin van de corona-crisis hebben we een flink aantal creatieve sessies gedaan om bedrijven en organisaties met een 1-uursworkshop op weg te helpen met zo’n virtual whiteboard. Nu doen we dat nog steeds op aanvraag. Dus laat even weten en als we een groepje van 8 tot 10 mensen hebben, zoeken we een uurtje op een woensdagochtend (in de even weken) of op een vrijdagmiddag om samen aan de slag te gaan.