Slimmer werken met slimmeriken

door | 29 mrt 2016 | Blogs

Afgelopen week zag ik een interessant artikel in de krant. Het stond in De Volkskrant met de titel “Slag om de slimmeriken”. Kort gezegd ging dit artikel over het tekort aan specialisten en hoe je dat zou kunnen oplossen. De oplossingen die voorbij kwamen, leken niet van de slimmeriken zelf vandaan te komen.

De arbeidseconoom Ronald Dekker suggereerde dat werkgevers misschien genoegen moeten nemen met een schaap met vier poten in plaats van vijf. Zelf nieuwe specialisten opleiden is natuurlijk ook een optie, maar kost veel geld en veel tijd. Korte termijnoplossingen die verder worden geopperd zijn de huidige mensen meer laten werken, personeel weghalen bij andere bedrijven, samenwerken met collega-werkgevers, mensen uit het buitenland halen, het bedrijf verhuizen naar het buitenland of automatiseren.

Nu heb ik het genoegen beleefd om jarenlang met slimmeriken te werken. Ik heb daar wel een klik mee, want ik vind het fantastisch uit te zoeken hoe werken slimmer kan. En juist die oplossing miste ik in het rijtje. Hoe zorg je dat je als bedrijf/afdeling slimmer gaat werken? Dat je met elkaar meer produceert dan ieder voor zich? Dat je zo snel mogelijk stopt met al het werk dat saai is of saai wordt (en voor een beetje slimmerik wordt het na twee keer al saai). En dat je met elkaar kunt sparren over slimmere oplossingen, slimmer werken, het werk leuker maken. Dat je als team van specialisten dingen gaat doen waar je alleen niet op was gekomen.

Voor het management betekent dat het lef om los te laten, om de afdeling zijn gang te laten gaan. En daarnaast om intensief te coachen. Want ook voor de specialisten is het uit hun comfortzone. Uitdagen om nog creatiever te worden, wellicht creatiever op andere gebieden, het blikveld te verbreden buiten je eigen specialisme en buiten je eigen afdeling.

Mijn gedachten gingen ermee op de loop. Dit is toch wat ik de afgelopen 10 jaar heb gedaan? Dit is toch waarom ik enthousiast was over mijn werk? Dit is toch waarvan ik heb laten zien dat ik er goed in ben? Als je als onderneming je team van specialisten niet kunt uitbreiden, omdat je ze niet kunt vinden, moet je ervoor zorgen dat je slimmer gaat werken. En wie zijn de slimste mensen in het bedrijf? Precies. Herken je je in deze situatie? Dan ga ik graag in gesprek met je. zodat we samen met de specialisten kunnen kijken wat slimmer werken voor jouw organisatie betekent.