Supergave DASA DevOps bij de Belastingdienst

door | 18 jun 2023 | Blogs

Trainingslocatie People & Places

Op 7 en 8 juni 2023 dompelden André Scholten en ik een aantal Scrum Masters van de Belastingdienst onder in de wereld van DevOps. Hiervoor gebruikten we de basis van DASA DevOps Fundamentals versie 2, met een kleine vooruitblik naar versie 3 die in juli 2023 uitkwam en natuurlijk een flinke dosis van onszelf. Want ja, dat maakt het ‘supergaaf’.

Heerlijk om met deze enthousiaste vakmensen te werken op een prachtige locatie van People & Places (https://www.people-places.nl/locaties/apeldoorn/).

In een fijne woonkamersetting (zie foto) konden we diepgaand in gesprek over DevOps, direct gespitst op de context van de Belastingdienst. Met workshopopdrachten gingen de deelnemers aan het werk om hun context in kaart te brengen. Vanuit die context kwamen vanzelf de belangrijkste onderwerpen bovendrijven, zodat we ter plekke een op maat gemaakt programma in elkaar konden zetten.

Dag 1 ging met name over het voortbrengingsproces, continuous integration en continuous deployment, pipelines en shift left met o.a. de levende pijplijn-werkvorm. De deelnemers gingen hiermee aan de slag met hun eigen plan om het zo concreet mogelijk te maken. De feedback die we na dag 1 kregen dat we wel iets meer mochten ‘zenden’, zagen we als een groot compliment en een mooie uitdaging, want we wisten donders goed met hoeveel theoretische bagage de deelnemers deze dag aan het werk waren geweest.

Dat inzicht konden we meteen aan het begin van dag 2 delen met de deelnemers. Gedurende de dag namen we zo nu en dan even een stapje naar de theorie om te laten zien met welke modellen we aan het werk waren. Daarmee was ook dag 2 vol met verdere diepgang in de filosofie van DevOps, T-shaping en lekker veel team-dynamiek, zo nu en dan opgefleurd met een stukje live-muziek op mijn cello.

Voor ons kwamen we zo dichtbij onze definitie van ‘supergaaf’ voor een training en kon iedereen na dag 2 tevreden, met een plan voor de komende week onder zijn of haar arm, naar huis.

Met dank aan alle deelnemers en aan mijn mede-trainer André Scholten met wie het supergaaf is om training te geven.

Wil je ook eens ervaren hoe zo’n supergave training is? Kijk dan eens op https://academy.innspire.nl/ of https://connectedlearning.nl/. Of neem direct contact op met André Scholten of met mij.