Van scrumteam naar transformatie

door | 30 okt 2020 | Blogs

Het afgelopen jaar heb ik met veel plezier twee Scrumteams begeleid als Scrum Master bij ABNAmro. Van beide teams woonden en werkten een deel van de mensen in India en een ander deel in Nederland. Ik heb genoten van de ontwikkeling die de teams doormaakten en de groei van de mensen in de teams. Het omgaan met de culturele en persoonlijke verschillen binnen de teams was voor mij een verrijking van mijn werk.

Wat zijn het toch fantastische mensen die zich voor de bank inzetten! Bij mijn afscheid (na ruim een jaar) van de teams hebben ze een filmpje opgenomen om mij te bedanken. Bij het bekijken van het filmpje hield ik het niet droog. Dan merk je nog eens extra wat voor band je met elkaar opbouwt in zo’n jaar, ongeacht waar je op de wereld werkt.

Ik nam afscheid van deze teams, omdat ABNAmro mij vroeg om een team op te zetten om een boost te geven aan de migraties naar Azure gericht op het versoepelen van de overgang naar de nieuwste security services. Een hele eer om hiervoor gevraagd te worden en een grote vraag voor mij in hoeverre dit past in mijn werk als Scrum Master/Agile Coach. Het bijzondere in deze situatie is dat alle teams die migreren ook de transformatie doormaken naar DevOps-team. Daarnaast heb ik voor mijzelf de uitdaging gesteld hoe je alle verworvenheden van Agile Scrum kunt toepassen in een programma als dit. Hoe Agile moet je zijn bij deze migraties, of is puur Lean meer op zijn plaats?

Gelukkig ben ik van beide markten thuis (Agile en Lean). Maar uiteindelijk is de kern van mijn werk het vormen en ontwikkelen van teams. In veel gevallen is dat direct het team waar je voor werkt, maar het kunnen ook uitstapjes zijn naar teams die even vastgelopen zijn. En daarnaast is het een enorme schat aan feedback voor de organisatie. Want teams moeten soms geholpen worden met kennis, of met iemand die even iets recht kan zetten in een tool of proces. Elke keer weer geeft het de mogelijkheid om iets structureel te verbeteren zodat de migraties soepeler en sneller verlopen.

De principes die ik daarbij gebruik komen uit het Agile-werken (Agile Manifesto), DevOps (van DASA), Lean, maar ook ‘gewoon’ uit het systemisch werken. Zo blijkt het toch in de natuur van de mens te zitten om te zoeken naar de schuldige als er iets niet goed gaat. Terwijl dat voor de oplossing meestal niet zo interessant is. Zelfs als je de zg ‘rootcause’ weet, zijn er nog vele mogelijkheden om tot een oplossing of verbetering te komen. Ook die wendbaarheid van denken is belangrijk om als persoon, team of organisatie te blijven ontwikkelen. En in mijn nieuwe rol heb ik de gelegenheid om op veel manieren de bank hierbij te helpen.