Wanneer werd jij voor het laatst verrast?

door | 13 apr 2017 | Blogs

Afgelopen maand werd ik verrast door felicitaties via LinkedIn. Wat bleek? Een jaar geleden ben ik begonnen met Movatie, mijn eigen onderneming. En LinkedIn is zo attent om dat bij al mijn contacten onder de aandacht te brengen. En die laten het weer aan mij weten. Een leuke verrassing om al die berichtjes te krijgen.

In mijn vorige blog, aan het begin van dit jaar, heb ik al teruggeblikt op het afgelopen jaar. Nu is het tijd om vooruit te kijken.

Wat zou het tweede jaar van Movatie brengen? Zoals voor mij gebruikelijk heb ik een plan voor dit jaar in elkaar gezet. Daarvoor maak ik gebruik van de methode van Best Year Yet. Centraal staat een uitspraak/overtuiging die speciaal dit jaar gaat helpen. Voor mij staat dit jaar ‘beweging brengen’ op het programma. Niet alleen beweging van mezelf, maar ook beweging van jou. Hoe kan ik jou helpen in beweging te komen, of je beweging richting te geven, of gewoon, te helpen bewegen?

Bewegen betekent voor mij veranderen en veranderen begint bij jezelf. Hoor jij ook weleens als je net een opleiding of workshop hebt gedaan: ‘Hé, cursus gehad?’ Wat doe je dan? Ga je jezelf verontschuldigen, zoals veel mensen doen? Of zeg je: ‘inderdaad en dat deel ik graag met je’. Je leert tenslotte het meeste door alles wat je net geleerd hebt direct in de praktijk te brengen? Te proberen of het werkt, voor jou en voor de ander. Eerst voelt dat nog onwennig, maar het geeft je wel de gelegenheid om bewust naar de resultaten te kijken. Zijn die mooi? Blijf doorgaan. Zijn die anders dan je had verwacht? Misschien is dat nog wel mooier, dan heb je jezelf verrast.

Dit jaar van de beweging wordt dus gewoon het jaar van de verrassing. Gek om daar dan toch een plan voor te maken? Hoeveel verras je dan nog? Eerst moet die beweging natuurlijk komen. Zonder een eerste zetje gebeurt er helemaal niets. Dan kun je wachten op de omgeving of daar een zetje vandaan komt, maar meestal is het handiger om gewoon zelf met het zetje te beginnen. De kunst zit hem erin om enerzijds in het plan te geloven, want dat zorgt ervoor dat je er vol voor gaat. En aan de andere kant het plan los te laten en bij te stellen als dingen anders blijken te lopen. Allebei heb je nodig, hoe tegengesteld ze ook klinken. Het mooie is dat je dan altijd wordt verrast.

Wil je ook eens verrast worden, of lijkt het je een goed idee om als organisatie in beweging te komen en te verrassen? Neem dan contact op. Dan maken we een afspraak en, wie weet, geeft die eerste afspraak al een verrassing.

Zie ook LinkedIn: Wanneer werd jij voor het laatst verrast?