Wat is jouw doel voor 2016?

door | 08 jan 2016 | Blogs

Daar sta je dan in het nieuwe jaar. Een aantal maanden heb ik de tijd gehad om me los te weken van mijn oude werkgever. Maar nu is de lease-auto ingeleverd en de laptop opgehaald. Het moment is gekomen om écht op eigen benen te staan. Dus er staat een nieuwe auto voor de deur en een nieuwe laptop op het bureau. En een hoofd vol ideeën.

De afgelopen maanden ben ik goed geholpen bij het bedenken wat ik ga doen na 20 jaar KPN. Door workshops en begeleiding van de SMART-group en door veel netwerkgesprekken. Wat is het toch fantastisch om die mooie gesprekken te voeren! Een mooie rode draad kwam daaruit naar voren: ga nou gewoon je droom achterna!

Een aardige eigenschap van dromen is dat je daar heel veel gevoel en gedachten bij hebt. Maar dat het soms best lastig is om die onder woorden te brengen. Volgens Simon Sinek (van het boek ‘Start with Why’) komt dat omdat het afkomstig is vanuit je limbische systeem in je hersenen waar het over emoties gaat en niet direct verbinding heeft met je spraak.

Toch heb ik het geprobeerd. Bij mij kwam daarbij het thema over het realiseren van dromen telkens terug: het gezamenlijk creëren van een fantastische toekomst. Iedereen heeft idealen voor de toekomst. En soms lijken die door anderen te worden gedwarsboomd. Maar als je tot de kern van die idealen kunt doordringen, blijken die idealen meer in elkaars lijn te liggen dat je had verwacht. En dan kan dwarsbomen veranderen in samenwerken, elkaar versterken. En uiteindelijk blijkt dan dat je resultaten kunt halen, die je niet eens had durven dromen. Daar wil ik anderen graag bij helpen.

Maar waar begin je nou? Want verander de wereld, begin bij jezelf. Soms heb je dan iemand nodig die je weer even met beide voeten op de grond zet. Zo kreeg ik de tip: ga nou gewoon zelf doen wat je anderen adviseert. Dus ik ben begonnen met het opstellen van mijn doelen voor dit jaar. Niet zomaar in het wilde weg, maar volgens een gestructureerde methode. Wat heb ik geleerd uit het verleden? Welk gedrag bleek succesvol en waar heb ik iets te leren? Zitten er nog overtuigingen in de weg? Welke overtuiging gaat me dit jaar helpen? Waar wil ik de nadruk op leggen? En vervolgens heb ik vanuit allerlei invalshoeken concrete doelen opgesteld. Die moesten nog een beetje ingedikt worden om het behapbaar te houden, je kunt tenslotte niet alles tegelijk (of is dat een beperkende overtuiging?). En nu aan de slag om in stapjes telkens dichter bij die doelen te komen. Eén daarvan heb je al meegemaakt als je deze blog gelezen hebt. Ik wil namelijk dit jaar mijn omgeving meenemen in wat ik doe en waar ik in geloof door minimaal elke maand een blog te schrijven. Doe jij mee in het realiseren van je dromen?