Deep Democracy

door | 20 jan 2023 | Nieuws

diep duiken

Heb je dat ook, dat als je iets waanzinnig interessant vindt dat je daar dan graag over praat?

In 2022 heb ik me verdiept in Deep Democracy. Dan vind ik het leuk om met anderen daarover te praten. De eerste vraag die je dan krijgt is: “Wat is Deep Democracy dan?”. Het eerste wat je dan nodig hebt is een korte definitie daarvan. Nou, daar komt ‘ie:

“Deep Democracy is een zoektocht naar democratische besluitvorming waarbij je gebruik maakt van de wijsheid van de minderheid.” Met andere woorden: hoe kom je tot een écht gedragen besluit waarbij je alle invalshoeken gebruikt en alles en iedereen inzet om tot zoveel mogelijk wijsheid te komen.

Met fantastische trainingen van Helen Beeley en Matthijs van der Bijl van Engagement Builders ben ik er mee aan de slag gegaan. Heerlijk de verdieping in, op zoek naar andere gezichtspunten, vergroten van tegenstellingen, om uiteindelijk elkaar weer op een laag dieper tegen te komen. En jezelf lekker door elkaar schudden.

Wat hebben we veel van elkaar geleerd. Met dank aan alle medecursisten. Hoe je de blik op jezelf en op de wereld in een paar dagen zo kunt verrijken.

Eerder deed ik trainingen voor Teamcoaching en Appreciative Inquiry. Deep Democracy past prima in dit rijtje en geeft nog meer handvatten om met teams aan de slag te gaan.

Zo heb ik al een aantal keren een ‘gesprek op voeten’ gedaan. Mooi om te zien welke chaos daarvan komt, maar ook tot welke mooie inzichten het team komt.

Ranking, het op een rijtje gaan staan van bijv. leeftijd, reisafstand, schoenmaat en dergelijke, kent iedereen. Ook dit kun je een stuk spannender maken door datzelfde eens te doen op volgorde van invloed op het team. Daar komen leuke en soms spannende gesprekken van.

Voor mij gaf dit weer heel veel stof tot nadenken (daar ben ik best goed in) en tot loslaten (daar ben ik soms minder goed in) en heel veel inspiratie.

Wil je meer weten over Deep Democracy, of eens ervaren wat dat bij jou kan betekenen, neem dan even contact met mij op.