Start (me) Up DevOps!

door | 20 jan 2023 | Nieuws

winkelwagentje

Ben jij iemand die graag op de winkel past?

Of juist iemand die alsmaar nieuwe dingen ontwikkelt?

Of iets er tussenin? Of juist iets van beide?

Wat dan ook, tegenwoordig noemen we dat DevOps.

Als je dan ook nog in de IT werkt en het boek The Phoenix Project van Gene Kim hebt gelezen, dan herken je bijna alle personages.

Want jij herkent natuurlijk ook direct de Brent in jouw organisatie, degene die altijd wordt gevraagd om problemen op te lossen. Of het nu gaat om een kritiek incident of een grote ontwerp-uitdaging, als het er echt om gaat, is Brent nodig.

John is ook een herkenbare. Alles moet altijd eerst langs security. Dan denk je dat je in korte tijd iets kunt ontwikkeling, maar security doet er weken over om er een ei over te leggen en dan moet je allerlei maatregelen nemen die je oplossing bijna onwerkbaar maken.

Natuurlijk zijn deze voorbeelden wat uitvergroot, maar herkenbaar blijven ze in (bijna) alle organisaties.

Ook de keiharde scheiding tussen ontwikkeling en beheer is wellicht wat zwart-wit. Want beheer weet ontwikkeling echt wel te vinden als ze er niet uit komen. En ontwikkeling betrekt beheer er echt wel bij voor de acceptatie-test. Maar hoe maak je het nu een logisch geheel? Hoe krijg je een optimale kruisbestuiving tussen de verschillende onderdelen van je organisatie? Daarbij gaat het niet alleen om ontwikkeling en beheer, maar ook om business en IT, finance en security, management en medewerkers.

Zo kun je termen als BizDevSecOps tegenkomen.

Het gebied van DevOps is dus ontzettend breed. Je raakt er nooit op uitgekeken. En dreigt ook het gevaar van overload als je alles in één keer gaat doen.

Daarom heb we, samen met collega’s André Scholten en Wilfred Derksen van de InnSpire Academy de koppen bij elkaar gestoken om uit te vinden waar je moet beginnen. Wat is de basis waar alle vervolgstappen logisch op volgen?

Uiteindelijk draait het om samenwerking, elkaar begrijpen, je werk voor elkaar zichtbaar maken en continu leren en verbeteren. De inzichten die je hiervan krijgt, zorgen voor een enorme stroom aan nieuwsgierigheid, die je helpt om vervolgstappen te maken.

Om je hierbij op weg te helpen hebben we, samen met de InnSpire Academy, de training Start (me) Up DevOps ontwikkeld.

In de vorm van een groot aantal interactieve oefeningen leer je hoe je de samenwerking kunt versterken binnen en buiten je team en je optimaal gebruik maakt van de ontwikkel- en beheer-kracht in je organisatie.

Wil je daar meer van weten? Neem dan even contact met mij op.

En kijk ook op de website van de InnSpire Academy: https://innspire.nl/product/start-me-up-devops/